a játék, ami sohasem került forgalomba, mégis mindenki ismeri

nemcsak, hogy a világ első elektronikus játéka, de még a leghíresebb is annak ellenére, hogy kereskedelmi forgalomba sohasem került.  de nem is önmaga hozta el az ismertséget, hanem az utódja, akinek lényegében nem sok köze volt hozzá.

3148601792_eb29279294_o

William Higinbotham, a készítő a Brookhaveni Nemzeti Laboratórium egyik munkatársa volt. a játékot azon egyszerű célból készítette el, hogy elűzze a laboratóriumba látogatók unalmát.
a játék egy tenisz/asztaltenisz szimulátor volt, ami egy oszcilloszkópot használt grafikus felületként. mérföldkő volt, hisz ezelőtt sohasem használt játék grafikus megjelenítést vagy elektronikát, így olyan más számítógépes játékok elődje lett, mint a World of Warcraft vagy az Angry Birds.

don31001

a játék egy Donner Model 30 analóg számítógépre készült – a készítők megtudták, hogy a számítógép képes volt kiszámítani a ballisztikus rakéták pályáját, ezt a képességet használta, hogy létrehozza a játék alapjait -.  a számítógép egy oszcilloszkópot használt arra, hogy megjelenítse a pályát. a tervezett áramkör mutatta a labda útját és megfordította azt amikor leért a földre és még azt is érzékelte ha a labda a hálóhoz ért, valamint szimulálta a sebességét és a közegellenállást is.

tennis_for_two

a játékosok egy alumíniumból készült analóg vezérlővel léphettek kölcsönhatásba a labdával. Ha a játékos elütötte a labdát az hangjelzéssel is párosult.  érdekesség, hogy az eszközt körülbelül két óra alatt tervezték meg és három hét alatt készítették el az egész játékot.  a játék áramkörei körülbelül annyi helyet foglaltak el mint egy mikrohullámú sütő.

7674.Pong

bár nem volt közvetlen kapcsolata a Tennis for Two-nak a Ponggal, mégis az egyik legismertebb videójáték elődje lett. mindkét játéknál 2D-s pályán játszhatunk oldalnézetből teniszt, ám a Pongnál a játékosok meg vannak jelenítve a platformon, míg a Tennis for Two-nál csak a labda és a háló, a játékosok maguk nem.

pozitív fogadtatása volt: több száz ember állt sorba a bemutatón, hogy játszhasson vele.  később egy továbbfejlesztett, nagyobb képernyő verziót is készítettek a játékból. a Tennis for Two csupán kétszer lett a nagy nyilvánosság elé tárva a laboratórium Látogatók Napja elnevezésű eseményén. a játék a késő hetvenes, korai nyolcvanas években sem volt ismert széles körben. csak akkor került előtérbe, amikor Higinbothamet beidézték egy tárgyalásra tanúnak, ami éppen a Magnavox ellen folyt, az a vállalat ellen, akik magukénak tudták a Pongot.

Egy hozzászólás

  1. Köszönjük a cikket, de egyébként észnél vagy kulturhigiéniailag és társadalmiszerepvállalásilag, hogy kis kezdőbetűvel kezdesz mondatot sajtótulajdonos létedre? …akkor se, ha stilisztikai keretek közt teszed? Szüleid nem mondták, hogy ne játssz a tűzzel?

Hozzászólás